21 juni 2019
Vecht na 100 jaar weer bevaarbaar van Zwolle tot de grens

De Vecht is ongeveer 167 kilometer lang en komt uit Duitsland. Vanaf de grens stroomt deze regenrivier zo’n 60 kilometer door Nederland. Vanaf 24 juni 2019 zijn in de Vecht de nieuwe sluizen Mariënberg en Junne open voor gebruik. Daarmee is de Vecht bevaarbaar van Zwolle tot aan de Duitse grens. Een unieke mijlpaal voor deze rivier.


Sluizen
De vier sluizen in het werkgebied van Vechtstromen (Ommen tot de Duitse grens) zijn tijdens het vaarseizoen 7 dagen per week tussen 9 en 17 uur te gebruiken. De sluizen Hardenberg (De Koppel) en De Haandrik zijn traditionele sluizen, waarbij op afroep een sluiswachter beschikbaar is om te helpen met het schutten van boten. De nieuwe innovatieve sluizen Mariënberg en Junne werken anders. Deze hebben zogenaamde vlinderkleppen om het schutten van de sluis te regelen. Een methode waardoor de sluizen door iedereen bediend kunnen worden zonder gevaar voor de gebruiker. Vanwege de bijzondere kleppen hebben de sluizen de naam ‘Vechtvlinder’ gekregen. Bij deze sluizen zijn sluiswachters aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden en aanwijzingen te geven.

Veilig varen op de Vecht
Het vaarseizoen op de Vecht loopt van 1 april tot en met 31 oktober. Tussen Ommen en de Duitse grens kan worden gevaren met boten tot een maximale diepgang van 0,50m en rekening houdende met de afmetingen van bruggen en sluizen. Gebruikers moeten zich vanzelfsprekend houden aan de wet- en regelgeving, die is gericht op veiligheid voor mens en natuur. Zo mag er op de Vecht niet sneller worden gevaren dan 9 kilometer per uur en is het verboden om aan te leggen bij bepaalde natuurgebieden..

Terug naar nieuwsoverzicht