25 juni 2019
Prijs voor bloemrijke dijken Loozensche Linie

Waterschap Vechtstromen ontving een onderscheiding voor bloemrijke dijken: de prijs ‘Pro flora et Securitate’. Wim Stegeman van het dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen heeft de prijs 15 juni in ontvangst genomen bij de Loozensche Linie (Loozen, nabij Hardenberg en Gramsbergen).


De onderscheiding is ingesteld door Peter Glas, oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen. Glas wil met de prijs beheerders stimuleren dijken te bekleden met een bloemrijke vegetatie. Zijn initiatief is een antwoord op soortenarme dijkvegetaties, die overal de boventoon voeren. In Nederland liggen dijken met een totale lengte van 17.000 kilometer.

Met een bloemrijke dijk of de ‘Flowerpower Dijk’ ontstaat een kruidenrijke wortelzone die bijdraagt aan de stabiliteit van de dijkbekleding. Bovendien draagt een rijke dijkbegroeiing bij aan een betere habitat voor insecten, weidevogels en andere dieren. Naast het initiatief van de Vogelbescherming om in Nederland bloemrijke weiden terug te krijgen, vergroten bloemrijke dijken de biodiversiteit en daarmee de kansen voor weidevogels om te overleven.

Terug naar nieuwsoverzicht